Wandeling KS8

KS8
Een wandeling naar Ormont en weer terug – 14 km – netto wandeltijd 4 uur

  1. Verlaat het park tegenover de recreatiehal over de trappen naar beneden. Brug over de verkeersweg. Niet de stuwdam over, maar even doorlopen tot de slagboom; hiervoor breed pad naar beneden volgen. Beneden aangekomen schuin naar links. Slagboom passeren. Rechtdoor. Rechtsaf de stenen brug over (waarop een beeldje van de H. Nepomuk, een heilige uit Tsjechië, de beschermer van het ´biechtgeheim´).
  2. Rechtsaf Steinertstrasse, richting Ormont. Onder voormalig spoorviaduct door. Rechtdoor richting Ormont. Bij vorksplitsing linksaf langs sportveld. Rechtdoor. Bij splitsing (bankje) rechts aanhouden en na 10 meter rechtsaf. Rechtdoor (zijweggetjes naar links en rechts negeren, hoofdroute omhoog blijven lopen) tot het hoogste punt ( 635 m. Steinert). Ook in de afdaling hoofdweg vervolgen (zijpaden negeren). (Let hier op de grote mierenhopen links en rechts van het pad). Bij T-splitsing (Abt. 104-105) naar rechts (rechtsvoor staat een grote windmolen). Bij kruising met verharde weg linksaf (bankje). Over deze geasfalteerde weg naar kruising met voorrangsweg (midden in het grootste windmolenpark van de Eifel).
  3. De weg oversteken. (Ga bij windmolen NX70297 even naar rechts tot de slagboom om een blik te werpen in de lavagroeve. Deze lavagroeve is het restant van wat eens de meest noordwestelijk gelegen vulkaan was van de Vulkaneifel. De Goldberg is voor de helft weggegraven; het heeft in ieder geval geleid tot een zeer bizar en fantastisch rotslandschap dat eerder ergens in Zuid-Europa gezocht zou worden. Vooral als de zon er op staat lichten de wanden bruin- en goudkleurig op). Het asfaltweggetje vervolgen (rechts de groeve). Verderop de betonplaten aanhouden tot aan het hek.
    Door het hek heen (de betonplaten houden hier op). Verder onverhard. Bij de eerste splitsing rechts aanhouden. De weg slingert door het bos. Zijpaden negeren.
    Bij nadering van een open plek (opletten !) scherp naar rechts afbuigen (markering wandeling 1). Bij driesprong linksaf (rechtsaf leidt naar een schuilhutje 50 meter verderop verscholen in het bos). Klein stroompje (de Dreisbach) over. Op zessprong de tweede weg rechts. Tegenover ingang voetbalveld (FC Ormont) linksaf naar beneden over asfaltweg tot in Ormont. U komt langs het kapelletje van het Ehrenfriedhof.(Hier liggen de duitse slachtoffers begraven die sneuvelden tijdens de doorstoot van de geallieerden aan het einde van de tweede wereldoorlog. De sobere begraafplaats is een bezoek waard)
  4. Rechtdoor. Bij de bushokjes richting Hallschlag (Ulmenstrasse). Voorbij `Bei Lonnen´, de enige horecagelegenheid langs de route en meestal geopend. Kerk rechts laten liggen. (Ormont stond al in 893 op de kaart. Werd in de tweede wereldoorlog begin 1945 voor een groot deel verwoest). Weg vervolgen. Bij huisnummer 3 rechtsaf Weinstrasse (verderop doodlopende weg naar rechts laten liggen). Na de visvijvers niet onmiddellijk linksaf (dit leidt naar een doorwaadbare plaats in de Taubkyll) maar iets verder hogerop naar links. Het hoofdpad volgen dat iets verderop weer boven de Taubkyll uit komt. Klein stroompje kruisen en hierna scherp naar rechts omhoog (voor een kleine steengroeve). Door een dalletje omhoog. Bij viersprong rechtdoor omhoog. Rechtdoor blijven gaan (niet afslaan,markering wandeling 10, het hoogste punt ligt op 638 m Steinert)) langs een wildgaas aan de rechterkant. Dit enige tijd volgen. Nu goed opletten.
  5. Rechts buigt een smal paadje af (pijltjes op de boom). Een schoenbreed paadje voert naar beneden. Het paadje is deels overwoekerd, maar goed te doen en is ongeveer 300 meter lang. Aan het eind linksaf over brede bosweg. Bij splitsing rechtsaf naar