Wandeling KS2

KS2
Een wandeling naar Berk en weer terug – 8 km (+/- 2,5 uur)

 1. Verlaat het park tegenover de recreatiehal door de trappen af te dalen en de weg via een houten brug over te steken. Onder aan de trap aan deze zijde van het meer een pad naar rechts volgen. Daar waar het pad op een betonnen pier stuit, het pad verlaten en naar rechts naar de autoweg klimmen. Over de vangrail klimmen en de weg (voorzichtig !!) oversteken.
 2. U staat nu bij een klein dal waar aan beide zijden weggetjes omhoog lopen. Neem het weggetje aan uw linkerhand (u loopt nu de bossen van het Forst Arenberg in)
 3. Nu omhoog lopen tot er een duidelijk splitsing volgt. Hier naar links verder omhoog.
 4. Op een vijfsprong het tweede pad rechts nemen. Verder omhoog. Rechtdoor blijven lopen. Bij een diagonale kruising rechtdoor.
 5. Bij driesprong linksaf, rechts een open veld (waarachter Berk al te zien is), links de bossen.
 6. Bij driesprong rechts aanhouden. Bij de volgende driesprong rechtsaf. De weg gaat nu langzaam bergafwaarts met aan de linkerkant een hellend weiland.
 7. Dit schilderachtige weggetje uitlopen tot de eerste huizen van Berk. Weg (inmiddels asfalt geworden) naar beneden uitlopen tot een driesprong met een schooltje (Kindergarten) en een parkeerterreintje. Hier linksaf. Doorlopen tot de kerk van Berk.
  (De kerk van Berk dateert uit 1360, alhoewel er later veel aan vernieuwd is. De kerk is gewijd aan de Hl. Briktius en vanouds bekend als bedevaartkerk. In 1971 werd de kerk door brand verwoest. Alleen het koor en de toren zijn min of meer bewaard gebleven. De rest is nieuwbouw maar een bezoekje waard, zo ook het keurig onderhouden kerkhof dat alleen daarom al curieus is)
 8. Berk en de kerk verlaten zoals u gekomen bent, door de Wilhelmstrasse. De brug oversteken en bij huisnummer 11 (dus nog voor de Kindergarten) linksaf.
 9. Bij een driesprong (er staat een oud houten kruis met een bankje) rechts aanhouden.
 10. Het weggetje gaat geleidelijk slingerend omhoog en wordt verderop een graspad. Dit onverharde weggetje komt uit op een driesprong van geasfalteerde wegen.
 11. De weg richting Kronenburg inslaan. Deze weg komt uit op een viersprong. Hier rechtsaf richting Kronenburg/Berk.
 12. Deze merendeels onverharde weg komt uit op een brede voorrangsweg. Deze rechtsaf een meter of vijftig volgen; dan linksaf slaan over smal asfaltweggetje.
 13. Op een punt waar vier wegen bij elkaar komen, de onverharde weg inslaan langs een bosrand.
 14. Dit pad buigt op een gegeven moment duidelijk naar links in de richting van een grote steen. Hier naar toe lopen (deze steen blijkt bij nader inzien een beeldhouwwerk te zijn, de zogenaamde “Stein der Stille”)..
 15. Bij de Stein der Stille rechtsaf het bos in. Het hoofdpad blijven volgen, niet naar rechts of links afslaan. Het pad komt uit in het vakantiepark.
  Veel wandelplezier, Henny en Hans van Leeuwen
  (Horeca komt u op deze tocht niet tegen. Een rugzakje met inhoud meenemen. Stevige wandelschoenen zijn op deze tocht een vereiste)