Beschrijving wandeling KS0

KS0
Een eerste wandelende kennismaking met Kronenburg – 2,5 kilometer –netto wandeltijd 45 minuten

 1. Verlaat het park via de hoofd-toegangsweg. Neem op de brede haarspeldbocht een klein onverhard pad dat over een stroompje leidt (Pilgerweg). Linksaf de houten trap op. Er volgt nu een steil smal paadje dat omhoog voert.
 2. Waar dit paadje op een breder pad uitkomt scherp naar links. (U loopt nu onder het burchtcomplex van Kronenburg door. Op de hellingen onder K. bloeien in het voorjaar sleutelbloemen en orchideeën. Mooi uitzicht op het links gelegen dalletje).
 3. Het hoofdpad blijven vervolgen tot het uitkomt bij een wit openbaar toiletgebouw. Rechtdoor over de parkeerplaats en de poort onderdoor. U bent nu in het vestingstadje Kronenburg, dat dateert uit 1277. (Weinig burchtstadjes in de Eifel zijn zo goed bewaard gebleven als K.. De poort die u zoëven onderdoor gegaan bent is de Nordtor uit de 14e eeuw. Direct na de poort hangt rechts een informatiebord en een kastje met daarin meestal een stencil met informatie)
 4. Sla rechtsaf over de Burgbering (Let op de fraaie huizen die hier rechts staan en die aan de achterkant loodrechte burchtmuren hebben. Links staat café Zehntscheune met zomers een leuk terras).
 5. Rechtsaf tot het poortje (Mitteltor). Vlak voor dit poortje rechts leidt een trap naar de burchtruïne, alleen al voor het uitzicht de moeite van het beklimmen waard.
 6. Poort onderdoor. Het straatje wordt smaller. (Links de St. Johanneskerk, een zgn. Einstutzenkerk waarvan er maar weinig zijn. Van binnen laatgotisch. Met een altaar uit 1500. Let ook even op de uit één brok gehouwen pieta uit 1530. Aan de buitenkant is een kleine begraafplaats. Let hier op de steile trap die aan de buitenkant van de kerk omhoog gaat.) Loop het straatje uit tot het doodloopt in de voorburcht. Hier staat het Amtshaus uit 1766. Van hier omlaag kijken in het dal van de Kyll is de moeite waard.
 7. Loop het straatje terug (Rechts het restaurant Eifelerhof met zomers aan de achterkant een fraai terras), de poort onderdoor en direct rechtsaf een ander poortje onderdoor (Wilhelm Tellgasse). Weg met treden naar beneden vervolgen en nog iets doorlopen tot T-splitsing. Rechtsaf langs de weg over de stoep.
 8. Na huisnummer 25 (Burgstrasse) rechtsaf. Rechts van de bank leidt een steil paadje naar beneden (De route kan bekort worden door rechtsaf te gaan. Dit leidt weer naar de ingang van het park). Steile paadje naar beneden vervolgen (Het steile paadje kan vermeden worden door gewoon langs de weg naar beneden te lopen). Het steile paadje komt bij een kruisbeeld uit (“Rette deine Seele”). Hier de weg oversteken. Afdakje onderdoor (Muhleweg).
 9. Trap af. Komt verderop uit bij de Brigidakapelle uit 1734 (De moeite waard om even binnen te kijken). U bent nu in Kronenburgerhutte, dat in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd werd. Voor de kapel links de brug over de Kyll over.
 10. Bij splitsing rechtsaf. Bij kruising rechtdoor (Rechts op de brug staat een beeldje van de H. Nepomuk).
 11. Verderop rechtsaf (Insel). Bij Alter Schmiedehagen rechtsaf. Rechtdoor lopen tot onder de stuwdam. (Links ligt een recreatieterrein met minigolf, tennisbanen, volleybalveld en basketbal, speel- en slechtweervoorzieningen, voetbal etc. Er is ook een kiosk met horecavoorzieningen)
 12. Onder de stuwdam rechtsaf. Verderop omhoog lopen tot het bovenste niveau van de stuwdam. (Boven gekomen heeft u een goed uitzicht over de Kronenburgersee met zijn strand en watersportvoorzieningen. U kunt hier uw wandeling nog verlengen door de